Produksjon av brokkolini

Knut-Andreas Malmberg og kona Ragne Helene Ranvsborg i brokkoliniåkeren hjemme i Lier.
Ekteparet Ragne Helene Ravnsborg og Knut-Andreas Malmberg i brokkoliniåkeren hjemme på gården i Lier.

De er Norges største produsent av brokkolini

På få år har salget av brokkolini skutt i været. Ragne Helene Ravnsborg og ektemannen Knut-Andreas Malmberg fra Lier er Norges største produsenter og gleder seg stort over populariteten.

Publisert Sist oppdatert

– Brokkolini har på rekordtid gått fra å være et nisjeprodukt til å bli en salgsvinner, forteller Magnus Voie, produktsjef for brokkolini i Bama.

Selskapet er Norges største innen frukt og grønt. Sortimentet består av alt fra potet til papaya. De siste årene har populariteten til en spesifikk grønnsak skutt i taket hos forbrukerne.

Økte salget med 1.500 prosent

– Fra 2020 til 2023 har salget av brokkolini i antall solgte kilo økt med over 1.500 prosent. Det er en eksepsjonell vekst. 

Salgstrendene innen frukt og grønt er stort sett preget av at de tradisjonsrike produktene er størst, men brokkolini viser at nye produkter kan slå igjennom, sier Voie.

Brokkolini viser at nye produkter kan slå igjennom

Magnus Voie, Bama

Bamas brokkolinisjef opplyser at det i 2020 ble solgt rundt 21 tonn av grønnsaken, mens tallet økte til 333 tonn i fjor. 

I 2024 forventer Bama at brokkolini vil finne veien ned i enda flere handlekurver.

Startet i det små  – selger nå 52 tonn

I Lier, utenfor Drammen, ligger Gilhus Gård. De er Norges største produsent av brokkolini. 

Gården har dyrket brokkolini helt siden 2010, og gleder seg stort over at stadig flere oppdager grønnsaken.

– Da vi begynte med produksjon av brokkolini, solgte vi mellom fire og åtte kasser i uken i sesong. I 2023 solgte vi 52 tonn til sammen, forteller Knut-Andreas Malmberg, grønnsaksbonde ved Gilhus Gård og leverandør av brokkolini til Bama.

– Det er gøy å ha vært med på hele den norske reisen til produktet.

Malmberg har en klar teori om hvorfor grønnsaken har blitt så populær.

Da vi begynte med produksjon av brokkolini, solgte vi mellom fire og åtte kasser i uken i sesong. I 2023 solgte vi 52 tonn.

Knut-Andreas Malmberg

– For det første er den lett å porsjonere ut. Det gjør den ideell både i små og store husholdninger. Også er den kjapp å tilberede. Det kreves ikke mye tid før den er klar, forteller grønnsaksbonden.

Populær også blant barn

Malmberg sier at brokkolini blant annet kan dampes, ovnsbakes, grilles eller spises rå. Smaken beskrives som mild, søt og nesten litt nøtteaktig. Derfor er den også populær blant barn, som kan være skeptiske til «storebroren» brokkoli. 

– Smaken er veldig god. Den er som en krysning mellom asparges og brokkoli. Også spiser vi jo som kjent med øynene. Brokkolini er en delikat grønnsak. Jeg synes den er flott. Det kan være med på å gi folk følelsen av litt hverdagsluksus, tror Malmberg.

Powered by Labrador CMS