Prisvinner Siri Helen Winther, her med yster Davide Buono og Olav Ingebjørn Moe fra Innovasjon Norge.
Prisvinner Siri Helen Winther, her med yster Davide Buono og Olav Ingebjørn Moe fra Innovasjon Norge.

Bedriftsutviklingsprisen for landbruk

Økologisk, urbant ysteri
belønnes med landbrukspris

Winther Ysteri på Aker Brygge er årets vinner av den regionale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo. Og er dermed også i finalen til den nasjonale prisen.

Publisert Sist oppdatert

Midt i tigerstaden, på Aker Brygge, har gründer Siri Helen Winther skapt et unikt og urbant ysteri som kombinerer tradisjonelt håndverk med moderne formidling og bærekraftig produksjon, framhever Innovasjon Norge i en pressemelding.

Og Økologisk24 kan føye til at by-ysteriet har Debio-godkjenning for sin osteproduksjon – merket med Ø for økologisk, med andre ord.

Organisasjonen deler ut bedriftsutviklingsprisen hver år. Først kåres én (regional) vinner i hvert fylke som går til finalen i den nasjonale konkurransen. Så plukkes hovedvinneren ut.

Kåringen har så langt skjedd på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin

Bruk av økologisk melk reflekterer vinnerens forpliktelse til dyrevelferd, miljø og renhet

Juryen i Innovasjon Norge

Ysteriet er samlokalisert med en restaurant og en delikatessebutikk, og glassvegger gir full innsikt i tradisjonsrik osteproduksjon. 

– Winther ysteri er et utstillingsvindu for osteproduksjon. Slik produksjon foregår vanligvis i et fabrikklokale langt fra kundene. Tettere på kundene enn Winthers ysteprosess er det ikke mulig å komme, roser Olav Ingebjørn Moe, juryleder og avdelingsleder i Innovasjon Norge. 

– Juryen er veldig imponert over hva Winter Ysteri har fått til på kort tid, legger han til.

– Som yster, ostedommer og sommelier er min lidenskap å hedre tradisjonen, men med blikket rettet mot framtiden, forteller Siri Helen Winther, gründer og driver av Winther Ysteri. 

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Hvert år deler Innovasjon Norge ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for dem som har etablert og lykkes med en bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. 
  • Hvert år blir det kåret én vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250.000 kroner.

– I Winther Ysteri tar vi ansvar for hele verdikjeden. Fra å velge den fineste økologiske råvaren i landbruket, til å skape et unikt by-ysteri i Oslo. Dette er vår måte å drive innovasjon på, samtidig som vi bygger en bærekraftig og lønnsom matkultur for hovedstaden, forklarer hun.

Winther Ysteri ble etablert i 2020 og har markert seg med både ferske italienske oster og lagringsoster. Det er stort fokus på kvalitet i alle ledd, fra råvaren til ferdig modnet ost – noe som bidrar til at ostene også har svært høy kvalitet. 

By-ysteriet har vunnet en rekke priser – både i nasjonale og internasjonale konkurranser. Og nå mottar de altså bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo og er med i den nasjonale finalen.

Tradisjon og innovasjon 

Gründeren er for øvrig fjerde generasjons yster på morssiden. 

I ysteriet benyttes kun økologisk, upasteurisert norsk melk fra lokale gårder, og slik er familietradisjonen også fra Gimsøya i Lofoten. 

Dette, mener Siri Winther, er mye av grunnen til at Winthers oster har vunnet flere gjeve priser.

Ysteriet selger produktene sine fra egen butikk, markeder, detaljhandel og til anerkjente restauranter og hoteller i Osloregionen. De bruker ostene i egen restaurant og i catering som de også leverer.

Winther betaler ekstra for melken de kjøper direkte fra bonden. 

«Gjennom det bidrar ysteriet til økt omsetning og verdiskaping for økologisk melk. Bruk av økologisk melk reflekterer vinnerens forpliktelse til dyrevelferd, miljø og renhet», understreker Innovasjon Norge i pressemeldingen.

Bedriften bygger lokalmat-identitet for byens innbyggere og er et forbilde for innovativ næringsutvikling i urbane strøk, mener juryen. 

Powered by Labrador CMS