Ved å velge frukt og grønt, merket med Nyt Norge, støtter du selvforsyning, helse og bærekraft. Det er direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist og landbruks- og matminister Geir Pollestad skjønt enige om.

Grøntløftet lansert

Felles krafttak skal gi økt forbruk og betraktelig høyere produksjon av norsk frukt og grønt

Regjeringen har satt seg et ambisiøst dobbeltmål. Den vil få oss til å spise mer frukt og grønt, og innen 2035 skal andelen norskprodusert ha nådd 60 prosent. «Grøntløftet» heter verktøyet som skal gjøre susen.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn spiser stadig mindre frukt og grønt, mens nye kostholdsråd vil at vi skal spise mer. Nå tar hele verdikjeden for grønt grep, og satser sammen for å snu utviklingen gjennom en felles satsing – Det store norske Grøntløftet.

Kommunikasjonsinitiativet, som koordineres av Opplysningskontoret for frukt og grønt og Stiftelsen Norsk Mat i felleskap, har som mål å øke forbruket av frukt og grønt i befolkningen, med spesielt fokus på norske produkter.

Innen 2035 skal norskandelen i kategorien frukt og grønt økes til 60 prosent, noe som vil være en betydelig oppgang fra dagens nivå.

Det vil bidra til økt selvforsyning og bedre folkehelse, og støtte opp under de nye kostholdsrådene som ble lansert av Helsedirektoratet i samme by denne uken.

– Folk bør spise mer grønt. Det er viktig både for folkehelsa, beredskap og landets selvforsyning. Skal vi lykkes, må hele verdikjeden arbeide bedre sammen, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) da han lanserte Grøntløftet under Arendalsuka.

– Det ligger en formidabel mulighet for verdiskaping i landbruket, spesielt innen grøntnæringa. Vi har kanskje jobbet for spredt, men nå forplikter hele verdikjeden seg til felles mål og bedre samarbeid. Det trengs for å lykkes, understreket Pollestad.

Det ligger en formidabel mulighet for verdiskaping i landbruket, spesielt innen grøntnæringa.

Geir Pollestad

 Til tross for stadig strengere kostholdsråd spiser nordmenn i snitt bare 2,9 porsjoner frukt og grønt daglig – en nedgang sammenlignet med tidligere år.

Det er én av årsakene til at hele verdikjeden for frukt og grønt samles under det nye kommunikasjonsinitiativet som er en direkte oppfølging av Grøntutvalgets rapport «Grøntsektoren mot 2035».

Det representerer et unikt samarbeid mellom hele verdikjeden for frukt og grønt i Norge, skriver Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt i en felles pressemelding.

Det store norske Grøntløftet består av både felleskampanjer, initiert av de to organisasjonene, og individuelle initiativer fra aktørene i verdikjeden. Dette skal sikre at alle drar i samme retning for å få økt konsumet av norskprodusert frukt og grønt.

Vi er glade for å ha dagligvarebransjen med på laget, for den er nærmest forbrukeren der valgene tas.

Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk Mat

– Ved å velge frukt og grønt, merket med Nyt Norge, støtter du selvforsyning, helse og bærekraft. Vi skal jobbe for å øke norskandelen av grøntforbruket, og vi er glade for å ha dagligvarebransjen med på laget, for den er nærmest forbrukeren der valgene tas, understreket Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, etter at avtalen om grøntnæringens felles krafttak var undertegnet.

– Den største utfordringen til Grøntløftet er arbeidet med å endre adferdsmønsteret til folk flest. I prosjektet vil alle aktører i grøntnæringen være med på å hjelpe forbrukeren i riktig retning, ved å sikre at vi har de beste løsningene slik at det blir lettere å velge mer frukt og grønt, lovet Guttorm Rebnes, direktør for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hver aktør gir også egne grøntløfter

Representanter fra hele verdikjeden deltok i lanseringen i Arendal, inkludert produsenter, dagligvarehandelen, og storhusholdninger. De diskuterte både utfordringer og muligheter for å få forbrukere til å velge mer norsk frukt og grønt. 

I prosjektet vil alle aktører i grøntnæringen være med på å hjelpe forbrukeren i riktig retning.

Guttorm Rebnes, Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hver aktør har forpliktet seg til egne grøntløfter, som skal bidra til å nå målene om ti år. Aktørene skal dessuten rapportere om sine aktiviteter under Grøntløftets årlige konferanse. Den arrangeres av Opplysningskontoret for frukt og grønt hvert år. 

Kommunikasjonsinitiativet for mer norsk frukt og grønt har også fått egen nettside, grøntløftet.no. Den vil fungere som en plattform for informasjon og inspirasjon for både forbrukere og aktører i verdikjeden, opplyser de to organisasjonene som skal holde i krafttaket som skal vare i tre år. 

Disse deltok i lanseringen av Grøntløftet

Elisabeth Morthen, Gartnerhallen, Arthur Salte, Norges Bondelag, Lise Saga, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Hanne Brennhovd, Coop, Ingvill Måkestad Bovim, Rema 1000, Gunvor Dingstad, Norgesgruppen, Robert Ekrem, Oda, Trude Sleire, Bama, Mette Nilsen, ISS Norge, Ingrid Spord, Mer Enn, Geir Pollestad (Sp), landbruks- og matminister,  Guttorm Rebnes, Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk Mat.

Representanter fra hele verdikjeden innen norsk frukt og grønt, inkludert produsenter, dagligvarehandelen og storhusholdninger, deltok i lanseringen under Arendalsuka.
Powered by Labrador CMS