Undredal Stølsysteri er landskjent for sine prisvinnende ostene.
Undredal Stølsysteri er landskjent for sine prisvinnende oster. Det er veldig store interesse for lokal videreforedling av melk i Norge.

Jordbruksoppgjøret 2025

Tommelen ned for ystefaglig rådgiver?

Det spøker for den ystefaglige rådgiverstillingen som Norsk Gardsost ønsker seg for å hjelpe erfarne og helt ferske osteprodusenter. Det ligger ikke noe penger til det i statens tilbud til jordbruket.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2022 er det årlig blitt bevilget 1 million kroner til Norsk Gardsost og 2 millioner til Bondens marked Norge. 

Staten foreslår i sitt tilbud til bondeorganisasjonene å videreføre disse beløpene også i 2026, til tross for at begge organisasjonene har bedt om 1 million ekstra hver – for at de skal kunne utvikle arbeidet sitt for lokalmat og fagkompetanse.

– Vi mister fagkunnskapen som bidrar til vår mattrygghet og har derfor behov for en ystefaglig rådgiver, forklarer Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost.
– Vi mister fagkunnskapen som bidrar til vår mattrygghet og har derfor behov for en ystefaglig rådgiver, forklarer Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost.

«Arbeidet til Norsk Gardsost og Bondens marked er et bidrag til å nå regjeringens mål om å øke omsetningen av lokalmat til 25 milliarder kroner innen 2035 – blant annet ved å fremme alternative salgskanaler, bygge nettverk og drive kompetansedeling», framhever staten selv i sitt tilbud, men mer penger blitt det ikke av den grunn.

Ingen økning så langt, altså – hverken for Norsk Gardsost eller Bondens marked Norge, med andre ord. 

Hvis ikke partene blir enige om noe annet under de pågående jordbruksforhandlingene, så betyr det tommelen ned for stillingen som ystefaglig rådgiver som Norsk Gardsost ønsker seg

Det er nemlig derfor organisasjonen ba om en dobling av det årlige tilskuddet fra staten – fra 1 til 2 millioner kroner.

Den ønskede ystefaglige rådgiveren for norske gårds- og håndverksystere skal sikre kompetanseutvikling i denne delen av lokalmatnæringen og kompetanseoverføring til produsentene, til både nye og erfarne.

Det er synd at staten ikke forstår hvor viktig dette er for
å opprettholde trygg matproduksjon

Camilla Sæbjørnsen, daglig leder i Norsk Gardsost

Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske håndverksysterier og gårdsmeierier som kan vise til sterk vekst. Den organiserer de fleste som jobber med småskala melkeforedling i Norge, og arbeider for å bedre rammevilkårene for næringen.

Og det som er absolutt verdt å nevne i denne sammenheng, sett gjennom økobriller: rundt 25 prosent av Norsk Gardsosts medlemmer produserer økologisk. 

– Vi ligger godt foran det nasjonale målet om 10 prosent økologisk, hvis vi skal se innad i håndverksystenæringa, framhever Camilla Sæbjørnsen, daglig leder og organisasjonssekretær i Norsk Gardsost.   

Mister viktig fagkunnskap

Hun forteller til Økologisk24 at det er veldig stor interesse for videreforedling av melk, men at fagfeltet nedprioriteres.

– Vi har mistet kontaktpersonen for melk i Mattilsynet. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har ikke lenger rådgivere som tidligere hjalp norske ystere. Vi mister altså fagkunnskapen som bidrar til vår mattrygghet, forklarer Camilla Sæbjørnsen.

– Derfor trenger vi en fagperson som kan hjelpe de nye, samt bistå erfarne ystere som ønsker å utvikle ny kunnskap, understreker organisasjonens daglige leder.

Hun er glad for at jordbrukets forhandlingsutvalg har tatt med en rekke av Norsk Gardosts innspill i sine krav til staten i år, men er samtidig skuffet over at staten ikke vil sikre stillingen som yrkesfaglig rådgiver.

Stort behov

– I bransjen er dette et stort behov. Så det er synd at staten ikke forstår hvor viktig dette er for å opprettholde trygg matproduksjon, sier Sæbjørnsen ti Økologisk24.

– Det blir ikke noe av fagrådgiverstillingen nå hvis vi ikke får økonomisk støtte til den. Men behovet er der uansett. Så vi får eventuelt se etter andre løsninger, legger hun til.

Nå venter Sæbjørnsen (og oste-Norge) spent på hva som blir resultatet av de pågående jordbruksforhandlingene. Partenes frist for å bli enige er 16. mai. 

Powered by Labrador CMS