
Jordbruksoppgjøret 2025
Staten sier nei til Bondens marked
Jordbrukets forhandlere ber om én million ekstra til driften av Bondens marked for 2026. Staten sier nei. – Skuffende at departementet ikke forstår verdien av å videreutvikle Bondens marked, sier Randi Ledaal Gjertsen til Økologisk24.
I går presenterte statens forhandlingsleder Viil Søyland tilbudet til norsk jordbruk under de pågående forhandlingene. 805 millioner contra kravet på 2 milliarder fra bøndenes side. Et stort gap.
I jordbrukets kravbunke ligger også et ønske om å styrke økonomien til Bondens marked med én million til tre millioner kroner.
Døråpner for lokalmatprodusenter
Flere relaterte artikler
-
Stort gap mellom bøndenes krav og statens tilbud
-
Staten mener at bøndenes krav er høyt
-
Norsk Gardsost ber om penger til ystefaglig rådgiver
-
Økologisk grøntproduksjon i ferd med å bli borte – trenger strakstiltak
-
Foreslår å øke bevilgningen til Stiftelsen Norsk Mat
-
Savner «saftige gulrøtter» til produsenter som vil drive økologisk
-
Vil ikke lenger bruke penger på norsk deltakelse i Grüne Woche
-
Krever 15 prosent norske økologiske landbruksvarer i offentlige innkjøp
«Bondens marked tilbyr lokalmatprodusentene en enkel måte å møte markedet på under en felles merkevare med et godt omdømme, uten en stor startkostnad», skriver de to bondeorganisasjonene i sitt krav til staten.
Begrunnelsen er at Bondens marked skal kunne fortsette sitt utviklingsarbeid over hele landet, og være en synlig aktør.
Staten er riktignok enig i den viktige rollen som Bondens marked har for lokalmatprodusenter, men vender likevel tommelen ned for mer penger.
«Statens forhandlingsutvalg foreslår at bevilgningen til Bondens Marked Norge i 2026 videreføres med 2 millioner kroner», heter det i tilbudet.
Altså ingen økning. Foreløpig, for partene i jordbruksoppgjøret skal forhandle videre.
– Forstår ikke verdien av Bondens marked
– Det er skuffende at departementet ikke forstår verdien av å videreutvikle Bondens marked. Målet om å doble salget av lokalmat nås ikke av seg selv, kommenterer Randi Ledaal Gjertsen overfor Økologisk24.
Hun er daglig leder i Bondens marked Norge.
– Det trengs midler til ekstra innsats på mange felt framover, understreker hun.
Ledaal Gjertsen viser til at Bondens marked kombinerer salg og kunnskapsformidling, og at medlemmene bidrar med å spre kunnskap om norsk jordbruk direkte til forbruker.
– Samtidig legger vi til rette for verdiskaping på gårdene og gir bøndene en alternativ salgskanal til kjedene, noe som er viktig i et matmakt-perspektiv, sier hun til Økologisk24.
Den daglige lederen legger til at Bondens markeds medlemmer og lokalmat også er viktige i et annet perspektiv, nemlig beredskapsperspektivet, siden spredt kunnskap om foredling og lokale anlegg vil være særlig viktige i en krisesituasjon.
– Til tross for små administrative ressurser klarer vi å arrangere 400 markedsdager årlig og legge til rette for godt salg for medlemmene. Men med bare to fulltidsansatte for hele landet rekker vi ikke å gjøre alt vi ønsker for å videreutvikle lokalmat-feltet, poengterer Randi Ledaal Gjertsen.
Red. anm.: Den ene av de to er ansatt i Bondens marked Norge, den andre i Bondens marked Oslo.